Guia per comprar un ordinador portàtil i no morir en l'intent

Perquè no malgastis els teus diners aquí tens 5 consells bàsics

Avui en dia hi ha innombrables models i marques d'ordinadors portàtils, moltes vegades podem trobar màquines a un cost similar però amb característiques molt diferents, es tracta de no enlluernar-se per les paraules tècniques del venedor o de la pàgina web del fabricant.

Cal tenir en compte que els portàtils són molt versàtils perquè ofereixen portabilitat i potència però al mateix temps tenim menys flexibilitat per modificar aspectes que si són fàcils de canviar en un ordinador de sobretaula a posteriori com la quantitat de memòria Ram, el tipus de disc dur, la pantalla, les connexions, etc.

Per a aquesta guia de compra, des del principi has de tenir un parell de punts clars:

 1. Per a la qual cosa l'utilitzaré Pensem acuradament en les nostres necessitats actuals i futures de manera realista, ara i en els propers anys. Un ordinador portàtil per jugar no és el mateix que un que utilitzarem per a tasques d'oficina; o una que sempre l'agafarem amunt i avall que un altre que normalment no es mourà de casa nostra.
 2. Un pressupost que normalment no és il·limitat i haurem de fer malabarismes per ajustar les nostres necessitats amb la nostra cartera.

A partir d'aquí veurem quins aspectes tindrem en compte. Per a mi els 5 primers són els principals.

 1. mida
 2. Processador
 3. ÀRIES
 4. Disc dur
 5. Connectivitat
 6. Altres aspectes (sistema operatiu, bateria, gràfics)
 7. Resum i recomanació.
Guia per comprar un ordinador portàtil

mida

Sol estar entre 11,6 polzades fins a 17; la mida sol estar vinculada al pes, que pot anar d'1kg a "2 i pic". Si l'hem de moure constantment per anar a la universitat, per a viatges de negocis… Aquest quilo de diferència pot ser la causa del mal d'esquena.

Si busquem mobilitat tenim els anomenats ultrallibres que són portàtils de fins a 13 o 14 polzades i el pes dels quals no arriba al quilo i mig. Bonic i petit, però no menys potent. En aquest cas el cost sempre és superior al d'un de més gran amb els mateixos components. D'altra banda són més incòmodes de treballar perquè el teclat està més comprimit i la pantalla és petita. Una solució intermèdia que s'utilitza és disposar d'un monitor extern i un teclat per connectar-lo quan estem a l'oficina.

Juntament amb la mida que s'ha de mirar la resolució de la pantalla, els ordinadors de rang econòmic de 13 a 15 polzades solen tenir una resolució de 1366 x 768 píxels (és correcte per a un ús bàsic), però l'ideal seria que haguéssim de buscar almenys 1920 x 1080 per a la mateixa mida de pantalla. Tindrà un cost més elevat però ens permetrà treballar còmodament més hores.

Processador

Diguem-ne "el motor" podem trobar dues marques Intel i AMD, la primera molt més estesa i coneguda fins ara, però els últims avenços de la segona amb la seva gamma Ryzen sembla haver pres la davantera.

A diferència dels escriptoris aquí hem de tenir en compte el consum d'energia, moltes vegades treballarem amb bateria i hem de trobar l'equilibri entre potència i consum. És per això que disposem de processadors específics per a portàtils.

D'una manera molt breu per a les gammes baixes, les màquines barates tenim la gamma Celeron des d'Intel i l'A4 o A6 d'AMD. A partir d'aquí la potència i el preu puja per trobar el Core I3, I5, I7, I9 o el Rayzen 3, 5, 7 al més ràpid actualment l'AMD Ryzen 9 4900HS. (data 7/05/2020)

Des d'aquest lloc web nord-americà es pot veure aquest rànquing actualitzat de CPU per a ordinadors portàtils.

processadors de classificació per als deu millors portàtils

Però per a mi no és el més important, llevat que vulguis editar vídeo o compilar, virtualitzar, etc, prefereixo invertir en Ram i disc dur com detallo a continuació. Pots estalviar una mica de diners en això.

ÀRIES

Com a mínim 8 Gb, la diferència de preu amb una de 4 no sol ser alta en comparació amb el que gastem en total. En molts casos més endavant no serà possible ampliar-lo perquè es pot soldar a la placa i no tenir cap ranura gratuïta per ampliar.

Si voleu fer edició de vídeo, seria recomanable 16 Gb de Ram.

Disc dur

En aquest matrimoni l'opció és molt clara sempre un disc SSD (estat sòlid), és preferible tenir menys capacitat a un mecànic més gran. No enlluernar quan veiem capacitats de teras HDD en un anunci enfront dels únics 256 Mg d'un SDD, certament és 4 vegades més petit, però 10 o 15 vegades més ràpid.

Actualment el cost d'un disc HDD Segate Barracuda Sata 3 d'1 Tb és d'uns 40 €, el mateix preu que té un Kingston A400 SSD 240GB, però repeteixo que no hi ha color. Amb 256 gb en tens més que suficient per a un ús normal, no és que portis la teva col·lecció de pel·lícules digitalitzades ni els milers de fotos d'alta resolució dels teus viatges, per això pots comprar una unitat externa d'1 o 2 Teras.

Connectivitat

Un altre tema a tenir en compte és que volem connectar-nos a la nostra màquina, un monitor extern, un teclat, un ratolí, una impressora… Actualment l'estàndard és USB 3.X encara que està imposant l'USB-C que permet la connexió de múltiples dispositius, fer la càrrega …

En el cas dels ultrallibres per mida molts d'ells només en tenen un o dos que, si no és molt antic, sol ser l'USB-C, els ordinadors portàtils més grans tenen un HDMI per al monitor, i diversos USB 2 o 3. En aquest cas hi ha adaptadors usb-c a xarxa, HDMI, usb3, VGA,

consells portàtils de connectivitat de l'adaptador USB-C

Altres aspectes a tenir en compte

Plataforma o sistema operatiu,

Si utilitzeu Windows, Mac OS o Chrome OS.

 1. Windows. És la més estesa i amb la qual tenim més opcions de configuracions i marques. Actualment es troba en versió windows 10.
 2. Mac Os: Desenvolupat per Apple són ordinadors una mica més cars però amb una obsolescència posterior. Recordo un PowerbookG4 que tenia 5 anys i després encara podia vendre'l de segona mà fàcilment.
 3. Chrome OS o Chromebooks. Són barats, lleugers però més limitats perquè el seu maquinari és molt "just" i necessiten una connexió per treballar. Només el recomanaria si només has de navegar o utilitzar aplicacions molt bàsiques però avui per una mica més tens un portàtil "sencer".

Bateria

No l'he posat com el "top 5" perquè hem de tenir clar el seu ús, actualment és fàcil trobar endolls a qualsevol lloc. D'altra banda ja hem dit que els processadors estan optimitzats per a un baix consum, això ens porta a ordinadors que poden arribar a les 8 o 10 hores. Al contrari, en ordinadors de joc o d'alt rendiment, processadors potents o targetes gràfiques són "devoradors" d'energia i signifiquen que amb prou feines podem arribar a la meitat.

Targeta gràfica

Solen ser gràfics integrats a la placa base que fan ús de part del Ram de l'equip, és un estalvi de costos i afecta poc per a un ús convencional de l'automatització d'oficines. Només si voleu que es reprodueixi necessitareu un gràfic dedicat amb la seva GPU i la seva memòria específica. Com en els escriptoris pot ser AMD o Nvida.

Resum i guia de preus

No recomanaria cap marca o model específic, ni botigues, tothom ja sap on mirar i comprar. Em centraré en la plataforma "PC-Windows", que és on tenim més joc.

Almenys 8 GB de ram i 256 GB de disc dur SSD

A l'inici del confinament i per la necessitat de comprar un ordinador portàtil per a un amic que havia de fer teletreball d'oficina, el pressupost era d'uns 300 €. I els requisits per a mi són 8 Gb de Ram i 256 mg de SSD. He trobat diversos models nous, el processador podria ser un AMD A9-9420, un AMD A6-9920 o els processadors de pressupost Intel Celeron N4000 de fa un parell d'anys. Eren ordinadors que venien sense sistema operatiu (si ets una mica pràctic…) , però per menys de 400 € tenies diversos models amb Windows 10 a casa i en una botiga física, no en línia.

consells guia portàtils 8gb 256ssd

La velocitat de l'SSD i els 8 gb de memòria el van fer arrencar molt ràpidament, i va funcionar sense problemes aplicacions d'oficina, processador de textos, navegador, full de càlcul, etc. A la foto de dalt es pot veure un Core I3 i un Ryzen 3 amb 8gb de ram i 256 concerts de SSD per menys de 400 €amb Windows 10 Home instal·lat, més suficient per no quedar-se curt, sempre parlant que el volem per a un ús d'automatització d'oficines i que el nostre pressupost no és il·limitat.

Article written by

ESIC & UAB (Barcelona)

Me gustaría conocer tu opinión. Muchas gracias!